Μονοχωρο στην Άνδρο

ΜΟΝΟΧΩΡΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΆΝΔΡΟ

Πρόκειται για ένα κτίριο του 1830 μέσα στον παραδοσιακό οικισμό του Μπατσίου της Άνδρου, το οποίο έχει χωριστεί σε πολλά μικρά μονόχωρα διαμερίσματα.

Το έργο αφορά τη μελέτη εσωτερικής σχεδίασης και διακόσμησης σε ένα από αυτά τα διαμερίσματα. Ζητούμενα των ιδιοκτητών, η πρακτικότητα του χώρου και η αισθητική προσέγγιση που ήθελαν να είναι ανάλαφρη, να «μυρίζει» καλοκαίρι και να αναδεικνύει τα παραδοσιακά στοιχεία του κτιρίου.

Επιλέξαμε να τριφτεί όλος ο σοβάς που υπήρχε επάνω στον τοίχο και να φανεί η φυσική πέτρα με τη μοναδική άγρια ομορφιά της, που όμως γλυκαίνει με τον λευκό στόκο που τη συγκρατεί.

Η διαρρύθμιση εμπνέεται από το παρελθόν: Ετσι, το μεταλλικό κρεβάτι τοποθετήθηκε στη μία γωνία του δωματίου και από κάτω έχει αποθηκευτικό χώρο. Η λευκή κουζίνα ακουμπάει στον πέτρινο τοίχο και συμπληρώνεται από έναν πάγκο εργασίας, επίσης από πέτρα, ο οποίος μοιάζει να βγαίνει μέσα από τον τοίχο. Το πάσο διαχωρίζει το εσωτερικό σε κουζίνα-καθιστικό και χώρο ύπνου.

Η τουαλέτα μοιάζει με ένα μικρό «κουτί», το οποίο βρίσκεται μέσα σε ένα μεγαλύτερο – δηλαδή όλο το διαμέρισμα. Ο μικρότερος όγκος της (ύψος και πλάτος) δεν κλείνει οπτικά το χώρο ενώ την ίδια στιγμή δημιουργεί αισθητικό ενδιαφέρον.

Το χρώμα της πέτρας είναι ο κεντρικός πρωταγωνιστής του χώρου, συμπληρώνεται όμως από τόνους του βεραμάν και του τυρκουάζ για ένα πιο καλοκαιρινό και ξεκούραστο αποτέλεσμα.

Ο γκρι-γαλάζιος καναπές γίνεται διπλό κρεβάτι προσφέροντας μια άνετη φιλοξενία, ενώ το έργο τέχνης ακριβώς από πάνω σφραγίζει το σύνολο που παρά τα λίγα τετραγωνικά του έχει τη δική του πολύ ιδιαίτερη ταυτότητα.

error: Content is protected !!