Μικροί χώροι με μεγάλη γοητεία!

Επιβεβαιώστε τη γνωστή ρήση “τα ακριβά αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκάλια” και αναδείξτε το μικρό σε τετραγωνικά σπιτάκι σας σε τεράστια διακοσμητική επιτυχία!

Βασική αρχή: Δεν θέλουμε μπουκωμένους χώρους και ακαταστασία! Συνεπώς, δωρίστε τα περιττά πράγματα και κρατήστε μόνο ό,τι έχει συναισθηματική αξία για εσάς. Κατά δεύτερον, η οργάνωση και η τακτοποίηση βοηθάει την εικόνα ενός μικρού χώρου να δείχνει πολύ καλύτερη. Οσον αφορά τώρα μεγέθη, όγκος και αντιθέσεις: Επιλέξετε μερικά έπιπλα, π.χ. ο καναπές, να είναι στην ίδια απόχρωση με τους τοίχους – ή σε κοντινού τόνους. Δεν υπάρχει τίποτα πιο κομψό από συνδυασμούς τόνο στον τόνο!

glass

image source 

Κάτι άλλο που βοηθάει τους μικρούς χώρους είναι τα έπιπλα με επιφάνειες από γυαλί, inox ή λάκκα γυαλιστερή. Και αυτό γιατί αντανακλούν το φως μέσα στο χώρο. Οι γυαλιστερές επιφάνειες λειτουργούν σαν καθρέφτης, οπότε διπλασιάζουν το χώρο. Επίσης, έπιπλα με απλές γραμμές και λεπτό σκελετό βοηθούν περισσότερο, γιατί αφήνουν τον χώρο να αναπνέει. Τώρα αν υπάρχουν ένα – δύο αντικείμενα πιο ογκώδη δεν είναι… καταστροφή. Θα προσέξετε όμως ότι τα έπιπλα, π.χ. με ποδαράκια, που αφήνουν το βλέμμα να διαπερνά το δάπεδο δείχνουν πιο ανάλαφροι και μεγαλύτεροι.

Στους μικρούς χώρους πρέπει να σκέφτεστε… έξυπνα. Ετσι, τα έπιπλα που στοιβάζονται ή τα έπιπλα με αποθηκευτικούς χώρους, π.χ. ένα σκαμπό, είναι πολύ χρήσιμο.

05_1

image source

Οι μικροί χώροι έχουν μυστικά:  να μην κολλάτε τα έπιπλα στον τοίχο, έστω και μία απόσταση λίγων πόντων δημιουργεί μια μικρή σκιά στον τοίχο, ένα περίγραμμα που δίνει ανάσα στο δωμάτιο. Ιδανικά, πίσω από τον καναπέ μπορείτε να βάλετε μια κονσόλα ώστε να μην κολλάει και επάνω να τοποθετήσετε κορνίζες, φωτιστικά κτλ.

xroma

image source

Το χρώμα όπως πάντα είναι κλειδί για να αναδειχθεί σωστά ο χώρος. Επιλέξτε ανοιχτά φωτεινά χρώματα, όπως το κρεμ, το ανοιχτό γκρι-γαλάζιο, το χρώμα της λεβάντας γιατί αντανακλούν το φως. Ανοιχτό χρώμα στους τοίχους σημαίνει ότι συνεχίζετε με ένα τόνο πιο ανοιχτό στο ταβάνι, γιατί δείχνει πιο σκούρο λόγω σκιάς. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείτε “ασαφή” όρια στον τοίχο, δεν το κόβετε στη γωνία με καθαρό λευκό χρώμα όπως συμβαίνει συνήθως και έτσι δείχνει ο χώρος πιο ψηλός!

fos

image source

Εκτός όμως από το χρώμα σημαντικό ρόλο παίζει και ο φωτισμός. Πέρα από τον κεντρικό φωτισμό, τοποθετήστε και επιμέρους φωτιστικά, δίνοντας έμφαση σε γωνιές και αντικείμενα του χώρου. Επιστρατεύστε κάθε είδους λάμπα, επιδαπέδιες, επιτραπέζιες, επιτοίχιες, για να δημιουργήσετε μικρές εστίες. Ποτέ μην φωτίζετε υπερβολικά ένα μικρό δωμάτιο, γιατί “καίτε” τις σκιές που δίνουν ζωή στο χώρο.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, επιτρέψτε στο φυσικό φως να ρέει ελεύθερα μέσα στο χώρο. Θα εκπλαγείτε με το πώς θα «ανοίξει» το εσωτερικό και θα φαίνεται μεγαλύτερο. Αφήνετε τις κουρτίνες ανοιχτές και αν η θέα δεν σας αρέσει, βάλτε φυτά τα οποία δεν θα εμποδίζουν το φως να εισέρχεται.