Ένα στιλάτο σπίτι… για εσάς και τα ζωάκια σας!

Ένας πολύ καλός φίλος του ανθρώπου είναι τα ζώα. Πώς γίνεται τώρα να έχουμε μαζί μας τα ζωάκια μέσα στο σπίτι και αυτό να παραμένει στυλάτο και καθαρό;

01_pet_κάθισμα

image source

Μια ιδέα είναι να οριοθετήσουμε το χώρο του. Κάτι όμως που εξυπηρετεί βασικά εμάς και όχι το ζώο. Ερευνες μάλιστα έχουν δείξει ότι τα κατοικίδια που είναι περιορισμένα μέσα στο σπίτι αργούν να εκπαιδευτούν και είναι ανυπάκουα κατά 60% από εκείνα που ζουν ελεύθερα μέσα σε αυτό.

Το θέμα λοιπόν είναι να βρεθεί η χρυσή τομή για να είναι αρμονική η συγκατοίκηση σας. Βασική ιδέα είναι να συνδυαστεί η αγάπη σας για τα ζωάκια σας με την αγάπη για το σπίτι σας! Γιατί όλοι πρέπει να νοιώθουν άνετα στο χώρο που μοιράζονται.

Για να το καταφέρετε λοιπόν αυτό πρέπει να δώσετε μια προσοχή στα πράγματα του. Τοποθετήστε μέσα στο καθιστικό σας και ένα κάθισμα όλο δικό του. Επιλέξτε ένα χρώμα που να συνδυάζετε με τα υπόλοιπο καθιστικό σας, ώστε να ταιριάζει με την εικόνα του χώρου σας.

02_gonia-rixtari

image source

Αν το δικό του κάθισμα, σας φαίνεται υπερβολικό διαλέξτε μια γωνία στον καναπέ σας και ρίξτε επάνω ένα ριχτάρι που πλένετε πάρα πολύ εύκολα. Ετσι, με τον καιρό θα μάθει τη γωνιά του και δεν θα πηγαίνει σε άλλα καθίσματα.

Ιδέες μπορείτε να πάρετε από ό,τι υπάρχει γύρω σας. Ετσι, ένα side table μπορεί να μεταμορφωθεί σε «σπιτάκι-κάθισμα» βάζοντας απλώς στο κάτω μέρος ένα άνετο μαξιλάρι! Έτσι και αυτό συμμετέχει και εσείς έχετε τα πράγματά σας στη θέση τους. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και στην κρεβατοκάμαρά σας. Διότι, όπως ξέρετε, τα ζώα κοιμούνται περίπου 13 ώρες την ημέρα.

Επίσης, την ώρα του φαγητού επιλέξτε ωραία σουπλά και μπολ φαγητού. Για να το μάθετε να πηγαίνει για φαγητό στη θέση του, ακόμα κι όταν έχετε καλεσμένους, μπορείτε να έχετε ένα δεύτερο μπολ για τα… «επίσημα δείπνα». Θα το ξεγελάσετε, γιατί θα αισθανθεί μέλος της παρέας και θα δείτε να κάθετε σαν κύριος/κυρία.

Τα σουπλά είναι βασικό κομμάτι γιατί κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη στο καθάρισμα.

03_side table + pillow

image source

Επειδή τα θέματα που πρέπει να «μελετήσετε» δεν σταματούν στα έπιπλα και τα αξεσουάρ, μην αμελήσετε να δώσετε την προσοχή που πρέπει στα υφάσματα. Ετσι, ξεχνάτε μετάξι και το βελούδο γιατί λειτουργούν σαν αγνήτες για τις τρίχες και δεν πλένονται εύκολα.

Επιλέξτε υφάσματα αλέκιαστα που είναι ανθεκτικά και φροντίστε να είναι αποσπώμενα σε όλα σας τα έπιπλα, ώστε να μπορείτε να τα πλένετε. Ακόμα, μπορείτε προτιμήστε υφάσματα με μικρά μοτίβα στο χρώμα του τριχώματος του φίλου σας, όπου οπτικά και καλύπτουν τυχόν ατυχήματα. Μακριά από δέρμα ή δερματίνη! Μπορεί να θεωρείτε πως καθαρίζει με ένα βέτεξ, αλλά αν σκιστεί με τα νύχια του δεν διορθώνεται. Αφήστε που νομίζω ότι είναι ειρωνεία να έχετε ζωάκι στο σπίτι και καναπέ από δέρμα άλλου ζώου…

Όσον αφορά το χρώμα της στόφας, επιλέξτε υφάσματα για τον καναπέ στο ίδιο χρώμα με το τρίχωμα του σκύλου σας. Έτσι, δημιουργείται ένα καμουφλάζ και οι τρίχες φαίνονται πολύ λιγότερα – τουλάχιστον από μακριά.

Τα υφάσματα όμως δεν σταματούν μόνο στις στοφές. Υλικά και χρώματα και το ίδιο σημαντικά, γι’ αυτό διαλέξτε κουρτίνες που πλένονται εύκολα – κυρίως για να φεύγουν οι μυρωδιές.

Επιλέξτε βαμβακερά ή συνθετικά υφάσματα, μονόχρωμα ή με μοτίβα και ράψτε από το ίδιο ύφασμα το κρεβακάτι του σκύλου ή της γάτας σας, ώστε να ενοποιηθεί  οπτικά με το χώρο.

Μια που συζητάμε για ποιότητες υφασμάτων, χρώματα και μοτίβα, μην ξεχνάτε ότι σε ένα σπίτι με καοικίδιο πρέπει  να διαλέξετ με προσοχή και τα χαλιά σας. Επιλέξτε οικονομικά χαλιά μικρής διάστασης, ώστε να μπορείτε να τα τινάζετε εύκολα και διαλέξτε τα κοντά στο χρώμα του τριχώματος του κατοικιδίου σας – για τον λόγο που προαναφέραμε.

Μια πολύ πρακτική λύση είναι τα χαλιά που φτιάχνονται σε ό,τι διάσταση θέλετε κομμάτι-κομμάτι. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι ενώ δείχνουν ενιαία, σε περίπτωση που συμβεί ένα ατύχημα μπορείτε να αφαιρέσετε το τετράγωνο που έχει… χαλάσει και να το αντικαταστήσετε με ένα καινούργιο!

01_kommatia_xaliou_pou_enonontai

image source

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό είναι το χρώμα στους τοίχους. Επιλέξτε μπογιές πλενόμενα σε off white αποχρώσεις μέχρι και σκούρες. Είναι πολύ ενδιαφέρον να εμπνευστείτε από το χρώμα τριχώματος που κατοικίδιους σας για να βάψετε τους τοίχους ή να επιλέξετε ταπετσαρία. Πολλές φορές σκεφτόμαστε τι χρώμα να βάψω το σπίτι μου, τι χρώμα να πάρω την ταπετσαρία μου… εμπνευστείτε από το χρώμα του σκύλου ή της γάτας σας και κάντε το να συμμετέχει και αυτό στη διακόσμηση του σπιτιού σας.

Μια και αναφέραμε τις ταπετσαρίες, επιλέξτε βινιλικές, που αντέχουν περισσότερο και πλένονται. Όχι χάρτινες, γιατί δεν πλένονται και όχι ψάθινες, γιατί όταν τις ανακαλλύψει η γάτα σας θα γίνει το αγαπημένος μέρος για να λιμάρει τα νύχια της!