Ενοικιαζόμενη κατοικία: Πώς να νιώθετε σα στο σπίτι σας

 

Για να νιώθετε οικειότητα μέσα σε ένα χώρο πρέπει να έχετε αποφασίσει εσείς οι ίδιοι πρώτα ορισμένα βασικά πράγματα, όπως, για παράδειγμα, το στυλ του χώρου και στη συνέχεια να προσθέσετε χρώματα, υλικά και υφές που θα σας βοηθήσουν να το αποκτήσετε. Αυτό αφορά όλα τα σπίτια, είτε είναι «προσωρινά» είτε μόνιμα.

Στην ενοικιαζόμενη κατοικία η επιπλέον δυσκολία που υπάρχει είναι ότι δεν μας συμφέρει να κάνουμε ειδικές κατασκευές στα μέτρα μας, γιατί κοστίζουν, και δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τη δυναμική των χρωμάτων, γιατί συνήθως οι ιδιοκτήτες δεν το επιτρέπουν. Ετσι, η «ταυτότητα» που είναι τόσο απαραίτητη θα πρέπει να αναζητηθεί έξω από το… «κέλυφος» του σπιτιού. Στα έπιπλα, στα υφάσματα, στα χαλιά, στο φωτισμό, στα διακοσμητικά. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Εύκολα, πολύ εύκολα!

Ο χρυσός κανόνας είναι το παν μέτρον άριστον. Αποφύγετε τα περίτεχνα σχήματα, τις ογκώδεις συνθέσεις. Επιλέγετε έπιπλα με βασικές διαστάσεις που θα μπορούν να βρουν εύκολα τη θέση τους αύριο-μεθαύριο σε ένα άλλο σπίτι με διαφορετική διαρρύθμιση. Προσέξτε, δεν λέμε τετραγωνικά, τονίζουμε τη διαρρύθμιση. Διότι, αν το καθιστικό σας «σήμερα» είναι παραλληλόγραμμο και σκέφτεστε ότι σας ταιριάζει ένας καναπές μήκους τριών μέτρων και ένα coffee table μήκους 1,50 μέτρο και «αύριο» μετακομίσετε σε ένα σπίτι όπου το καθιστικό έχει τα ίδια μέτρα αλλά είναι τετραγωνισμένος, η σύνθεση αυτή θα είναι μεγάλη και θα κλείνει τον χώρο.

56825d2dc999aa7f35f5e77ac1b7641a

image source

Τι μπορείτε να κάνετε; Ευτυχώς στις μέρες μας ο σχεδιασμός των επίπλων και οι εταιρείες παραγωγής έχουν στραφεί πολύ προς στην πρακτικότητα χωρίς όμως να αμελούν το design και την ποιότητα των υλικών. Ετσι τα νέα «πολυμορφικά» σχέδια που βλέπετε στα καταστήματα είναι πολύ ευέλικτα και μεταμορφώνονται σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Ενας τριθέσιος καναπές με αποσπώμενα κομμάτια μπορεί να εξελιχθεί σε ένα διθέσιο με ένα μεμονωμένο κομμάτι στον απέναντι τοίχο.

Επίσης, η επιθυμία μιας μεγάλης τραπεζαρίας που θα φιλοξενεί μεγάλα οικογενειακά γεύματα ή δείπνα με φίλους μπορεί να γίνει πραγματικότητα χωρίς όμως να είστε εγκλωβισμένοι στην καθημερινότητά σας με ένα μεγάλο τραπέζι και πολλές καρέκλες. Τα τραπέζια με αναδιπλούμενη ή ανοιγόμενη επιφάνεια που παίρνει πρόσθετα φύλλα είναι πιο πρακτική λύση. Με τις καρέκλες όμως τι γίνεται, πώς τις πολλαπλασιάζεις και μετά τις… εξαφανίζεις; Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Κρατάτε τέσσερις ή έξι καρέκλες που αναδεικνύουν την τραπεζαρίας σας και επιλέγετε για τα έξτρα καθίσματα, όμορφες αναδιπλούμενες plexiglass καρέκλες που στοιβάζονται σε μια ανθεκτική μεταλλική βάση, π.χ. στον τοίχο της κούζινας. Η διαφάνεια του plexiglass δεν παρεμβαίνει στον χώρο, έτσι όταν θα είναι ανοικτές δίπλα στα άλλα έπιπλα δεν θα έχετε ένα άσχημο σύνολο από ετερόκλητα αντικείμενα.

32e3590426c96e91883a2b4cc5f133bc

image source

Η αξία των μικρών πραγμάτων είναι ανεκτίμητη! Ιδιαίτερα στην ενοικιαζόμενη κατοικία τα μικρά βοηθητικά έπιπλα θεωρούνται οι «ήρωες» της διακόσμησης. Side tables που γίνονται σκαμπό, coffee table που μπαίνει το ένα μέσα στο άλλο δημιουργώντας ασυμμετρίες. Ενας κύβος από φυσικό ξύλο μπορεί να γίνει κομοδίνο, σκαμπό ή side table. Δυο-τρία μαζί φτιάχνουν ένα coffee table ή σας υποδέχονται στην είσοδο για να ακουμπάτε την τσάντα σας και να… μεταφέρονται εύκολα από δωμάτιο σε δωμάτιο.

Να θυμάστε επίσης ότι τα παλιά έπιπλα είναι εξίσου σημαντικά με τα καινούργια. Απελευθερωθείτε από την αναχρονιστική αντίληψη ότι αν δεν έχετε αυθεντικές αντίκες από το… Παρίσι δεν αξίζει να ασχοληθείτε με τα έπιπλα της γιαγιάς από τη… Σύρο. Ακόμα κι αν δεν σας αρέσει η τωρινή εμφάνιση, π.χ. ενός παλιού μπουφέ γιατί είναι κλασικός και ταλαιπωρημένα τα λούστρα του κ.λπ., με τα νέα χρώματα που είναι πολύ εύκολα στη χρήση τους θα γίνει το αγαπημένο σας κομμάτι!

greek-blue-interior-trend-2015

image source

Ενα άλλο δωμάτιο που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάτε, διότι είναι ο δικός σας προσωπικός χώρος, είναι το υπνοδωμάτιο. Οπως είπαμε σε μια ενοικιαζόμενη κατοικία δεν γίνεται να κάνετε μεγάλες αλλαγές, επενδύστε σε ένα κρεβάτι με ένα πολύ καλό στρώμα σε βασική διάσταση (1,60×200), καθώς ένα τυπικό δωμάτιο είναι περίπου 3,00×3,00, και επιλέξτε ή φτιάξτε ένα εντυπωσιακό κεφαλάρι με πανέλα που έχετε κολλήσει ταπετσαρία. Επειδή τα μέτρα που θα χρειαστείτε δεν είναι πολλά, αναζητείστε κάποιο ρετάλι από τα καταστήματα. Αν δεν σαν φτάνουν τα μέτρα για όλη την κατασκευή συνδυάστε μεταξύ τους δύο διαφορετικές ταπετσαρίες.

04_1

image source

Τέλος, διαλέξετε με προσοχή τις κουρτίνες σας, ώστε κάθε φορά να μπορείτε να τις αξιοποιήσετε με τον καλύτερο τρόπο. Προτιμήστε, για τα εσωτερικά φύλλα συνθετικά υλικά που αντέχουν περισσότερο στις ακτίνες του ήλιου. Για τα εξωτερικά φύλλα επιλέξτε ό,τι σας αρέσει, κι αν στο καινούργιο σπίτι αργότερα δεν πέφτουν καλά στο μάκρος προσθέστε από κάτω μια φάσα σε ένα έντονο χρώμα. Ετσι, θα δημιουργήσετε ένα πολύ μοντέρνο εφέ που δεν θα αποκαλύψει ποτέ το… μυστικό σας στα αδιάκριτα μάτια.