Ανανεώστε την κουζίνα σας εύκολα και οικονομικά

Η κουζίνα γίνεται τόπος συνάντησης της οικογένειας και ξυπνάει σε όλους μία από τις πιο σημαντικές αισθήσεις: την όσφρηση. Δείτε λοιπόν πώς μπορείτε να βελτιώσετε εύκολα και οικονομικά τη λειτουργικότητά της, ανανεώνοντας όμως μαζί και την εικόνα της.

Η τεχνική οmbre στα ντουλάπια σας: Βγάζετε τα πορτάκια και τα πόμολα, τρίβετε με ψιλό γυαλόχαρτο (νούμερο 200) για να φύγει το παλιό βερνίκι και να αγριέψει λίγο η επιφάνεια ώστε να σταθεί το χρώμα. Επίσης, αν θέλετε να αλλάξετε πόμολα κλείστε τις τρύπες με ξυλόστοκο. Στη συνέχεια περνάτε την επιφάνεια της πόρτας με βελατούρα και τέλος απλώνετε την μπογιά για ξύλα – δηλαδή, ριπουλίνη νερού.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στις μέρες μπορείτε πλέον να βάψετε σχεδόν όλες τις επιφάνειες, ανεξάρτητα από τι αποτελούνται. Για παράδειγμα, παλαιότερα δεν μπορούσε να βαφτεί η μελαμίνη ενώ τώρα με τα κατάλληλα υλικά γίνεται και αυτό.

02

image source

Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα νέα υλικά όπου μιμούνται την εικόνα ενός άλλου υλικού. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείται συχνά βακελίτης για να εκτυπωθεί στην επιφάνεια του η όψη κάποιου ξύλου με ιδιαιτερα χαρακτηριστικά (μπαμπού), τσιμέντο, μέταλλο κ.λπ.

Ανανέωση εκ των έσω: Προκειμένου να γλιτώσετε τη φασαρία του βάψιματος εξωτερικά – γιατί εδώ που τα λέμε πρέπει να πιάνει το χέρι σας για ένα άρτιο αποτέλεσμα – μπορείτε να βάψετε το εσωτερικό των ντουλαπιών, που δεν σας ενδιαφέρει τόσο η λεπτομέρεια ή διαφορετικά μπορείτε να κολλήσετε όμορφα ρετάλια ταπετσαρίας. Αν έχετε τζάμια στα πορτάκια είναι πολύ όμορφη ιδέα, διαφορετικά θα σας περιμένει μια όμορφη έκπληξη κάθε φορά που ανοίγετε τα πορτάκια σας.

TIP: Ακόμα και τα πιο μικρά ρετάλια ταπεσαρίας μπορούν να αξιοποιηθούν. Κολλήστε τα στα πλαϊνά των συρταριών και δεν θα ξανασκεφτείτε να τα ανοίξετε σε κοινή θέα. Ισα ίσα, η εικόνα τους θα κερδίζει πάντα τα βλέμματα.

05

image source

Πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας: Τα πόμολα είναι ο πιο γρήγορος και οικονομικός τρόπος για να μια εύκολη ανανέωση. Στην αγορά θα βρείτε όλα τα στυλ, ώστε να υιοθετήσετε το δικό σας αγαπημένο ύφος: Για παράδειγμα inox για βιομηχανικό στυλ, πολύχρωμα για χαρούμενο ποπ, κρυστάλλινα ή χρυσά για κομψό πολυτελές ή κλασικό.

Προχωρώντας φτάνουμε στην πιο σημαντική επιφάνεια μέσα στην κουζίνα: στον πάγκο του νεροχύτη, που δέχεται την πιο σκληρή δουλειά. Εκτός από το κλασικό ξύλο που δύσκολα πλέον το επιλέγει κανείς, κυρίως για λόγους υγιεινής καθώς απαιτεί σχολαστικό καθαρισμό για να μην μένουν επάνω βακτήρια, όλα τα νέα υλικά (MDF, μοριοσανίδα, βακελίτης, κόριαν, τσιμέντο κ.λ.π.) είναι κατάλληλα για πάγκο εργασίας, κοστίζουν οικονομικά και αυτό τα κάνει προσιτά και εύκολα στην αντικατάστασή τους. Το σημαντικό στον πάγκο εργασίας σας είναι η σωστή διαχείριση του χώρου, ώστε να μπορείτε να δουλεύετε άνετα και γρήγορα.

pagkos

image source

DIY / Μία ψωμιέρα και ένα κάδος ανακύκλωσης: Κάντε την κουζίνα σας να υπερέχει στα κρυφά σημεία ενσωματώνοντας μια ψωμιέρα και έναν κάδο ανακύκλωσης στον πάγκος εργασίας, χωρίς να χάσετε τετραγωνικά από την επιφάνειά του:

-Βήμα 1: Επάνω στον πάγκο εργασίας ανοίγετε δύο τρύπες: μία για να φτιάξετε από κάτω ένα συρτάρι για την ψωμιέρα σας.
-Βήμα 2: Λίγο πιο δίπλα μία δεύτερη, για να γεμίζετε από κάτω τη σακούλα της ανακύκλωσης (γυαλί, μέταλλο, χαρτί).
-Βήμα 3: Στολίστε τες με δύο ωραία πόμολα και θα έχετε έναν μοναδικό πάγκο εργασίας που θα τον ζήλευαν και οι πιο διάσημοι οίκοι.

08

Ο «καθρέφτης» της κουζίνας σας! Στην περίπτωση αυτή, «καθρέφτη» εννοούμε την «πλάτη» του νεροχύτη, δηλαδή το κομμάτι που ενώνει τον πάγκο με τα ντουλάπια. Σε μια ανακαίνιση μην το ξεχνάτε, διαφορετικά το αποτέλεσμα δεν θα δείχνει ομοιόμορφο. Δείτε μια ξεχωριστή ιδέα που θα ομορφύνει το χώρο σας:

Γυαλί & ύφασμα Επιλέξτε ένα κομμάτι γυαλί για πλάτη και πίσω από αυτό βάζετε ένα εντυπωσιακό ύφασμα. Πρέπει να διευκρινίσετε τη χρήση του γυαλιού ώστε να είναι με κατάλληλη επεξεργασία, δηλαδή άθραυστο. Το σύνολο ασφαλίζει γύρω γύρω με σιλικόνη.

10

image source

DIY / Νησίδα–τρόλεϊ: Τέλος, δείτε την ανακύκλωση πραγμάτων περισσότερο σαν μια στάση ζωής και στη συνέχεια σαν τάση/μόδα. Όλα τα πράγματα αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία, έτσι λοιπόν αν τελικά αποφασίσατε να αλλάξετε όλη τη σύνθεση της κουζίνας σας, κρατήστε μια μονάδα για να φτιάξετε ένα μίνι τρόλεϊ ή μια μίνι νησίδα. Ετσι, θα εξασφαλίσετε έξτρα αποθηκευτικό χώρο.